Kisat Suomessa

Kilpailutiedotteet Suomessa järjestettävistä kilpailuista: kilpailukutsut, taulujärjestykset, majoitusvaihtoehdot.
Avoin foorumi, vain rekisteröityneet voivat kirjoittaa.

Valvoja: postmaster

Ensio Lehto
Viestit: 241
Liittynyt: 08.07.08 21.40
Paikkakunta: Iitti

Kisat Suomessa

Viesti Kirjoittaja Ensio Lehto »

Moikka!

Julkisuudessa ja osin julkisuudelta piilossa on käyty keskustelua kisojen järjestämisestä. Niin kilpailuanomusten kuin mahdollisten siirtojen/peruutusten muodossa. Nämä asiat konkretisoituvat aina silloin kun kilpailuanomuksiin ja sen myötä hyväksyttyyn ja julkaistuun kilpailukalenteriin on tulossa muutoksia tai pahimmillaan kisaperuutuksia. Kyseinen tilanne on jälleen esillä, kun etelässä Riihimäen 3D SM-kisat ja Turun kenttäkisat ajoittuivat samalle päivälle.

On havaittu, että silloin kun kaksi kisaa sattuu samalle ajankohdalle. Varsinkin jos kisaformaatti on vallan erillainen ( vrt.maasto vs. kenttäkisa) niin ampujat reagoivat päällekäisyyksiin niin, että maastoon vihkiytyneet sanovat, että kenttäkisa on siirrettävä ja osin päin vastoin. On huomioitava, että maastokisa on vaikeusasteeltaan vaativampi.Tarkoitan tällä lähinnä vaikeutta liikkua maastossa verrattuna kenttäkisaan. Tämä taas näkyy niin, että esim.iäkkäät ja liikuntarajoitteiset eivät osallistu maastoon ja jos samalle ajankohdalla on mahdollista osallistua kenttäkisaan, niin sinne he haluaisivat mennä kisaamaan. Yksi seikka on ampujat, jotka ajattelevat karsintatuloksen ampumista tai omien ennätysten/SE-tuloksen parantamista. Maastossa taas viihtyvät mm. ne ampujat jotka katsovat, että kenttäkisan ammuntamatkat ovat pitkiä ja vaikeita ja jousen paunat ei riitä kenttäkisan matkoillle. Molemmissa tapauksissa ajatuksissa siintää lähin kisa, missä näitä omia tavoitteita ja taitoja voisi mitata.

Haluaisin herätellä kisajärjestäjiä miettimään vaihtoehtoisia kisapäiviä perinteisen lauantaipäivän sijaan. Vuodessa on rajallinen määrä lauantaipäiviä
ja tämä taas aiheuttaa sen, että kisa-anomuksia sattuu väkisinkin samoille päiville. Tämä ei haittaa silloin, kun päällekkäiset kisat sattuvat pohjoiseen ja etelään. Sitä vastoin lähellä toisiaan olevat kisat "syövät" toisiltaan kisaan osallistujia. Juuri tästä syystä muille päiville ajoitetut kisat olisivat erinomainen asia. Sunnuntai päivä on oivallinen vaihtoehto kisailla ja keskikesällä myös iltakisat ovat tervetulleita. Iltakisa ilman otteluita on vallan helppo kisa toteuttaa ja ilta riittää vallan mainiosti kisan läpivientiin.

Kisoilla on päällekkäisyyksien johdosta rajoituksia liiton ohjeistuksessa. Mutta.... korona on aiheuttanut sen, että päällekkäisyyksien (kisapaikkojen etäisyyksillä) rajoituksia ei ole tällä hetkellä voimassa. Joten kisojen järjestäminen on siltä osin helpompaa.Toki yleisten luokkien SM-kisat on edelleen se kisa jonka aikana päällekkäisyyksiä ei hyväksytä.

Sitten vielä tuohon alussa mainitsemaani Riihimäen ja Turun päällekkäisyyteen la.12.6.-21
Olin yhteydessä Turkuun ja keskustelimme eri vaihtoehdoista kisajärjestelyjen toteuttamiseksi. Vaihtoehtoina oli kisat samana päivänä Riihimäen kanssa tai kisan siirtäminen seuraavalle sunnuntai päivälle. Kisajärjestäjät kuitenkin päättivät yhteensattumien takia luopua kisan järjestämisestä ja se on tietenkin harmillinen seikka ampujien kannalta. Toki täysin järjestäjien päätettävissä oleva asia.

Tässä taas tuli erittäin selkeästä esille se, että kisajärjestäjät ovat tärkeitä ja ovat avain asemassa siinä, että ampujat pääsevät tekemään sitä mitä he haluavat tehdä.

Lyhyenä yhteenvetona: KISOJA MUILLEKKIN PÄIVILLE KUIN LAUANTAILLE!

t.Enska
Avatar
Harri Verho
Viestit: 471
Liittynyt: 17.08.09 22.14
Paikkakunta: Pirkanmaa
Viesti:

Re: Kisat Suomessa

Viesti Kirjoittaja Harri Verho »

On jo pitkään ollut keskustelua siitä että SJAL liittona on tauluammuntalitto ja tämä keskustelu mihin tässä viitataan avattiin Facebookissa Liiton sivuilla valittaen liitolla olevan liikaa maastossa ammuttavia kilpailuita. Tämän vuoksi ilmeisesti asenne on että maastossa ammuttavia kilpailuita pitäisi vähentää.

Kesä 2021 SJAL:n maastossa ammuttavat kilpailut:
15.5. Ascella Maasto (karsinta EM-kilpailuihin)
22.5. Keuruu 3D (Karsinta EM-kilpailuihin)
12.6. Riihimäki (3D-SM ja EM-karsintakilpailu)
10.-11.7. Teuva (Maasto-SM, karsinta EM-kilpailuihin)

Minun laskentatavallani tuossa on 4 kilpailua joista jokainen on lisäksi tärkeää valmistautumista kansainvälisiin kilpailuihin. Kesäkaudessa on noin 15-18 viikonloppua joista siis maastoammuntaan "haaskataan" neljä kilpailua. Näiden kilpailujen lisäksi tauluammuntaliittomme ampujat ovat joutuneet käymään myös FFAA ja SJML kilpailuissa, vaikka ammuntamatkat, pistelaskut ja kilpailumuodot eroavat meidän World Archery -muodoistamme.

Se että etelässä (lasken Riihimäen etelään) järjestetään yksi maastokilpailu vuodessa aiheuttaa näin suuren porun kertoo siitä mihin jousiammunta Suomessa on nykyään menossa. Halutaan päästä autolla suoraan kentälle minimoiden kävelymatka ampumaviivalle, kahvia ja piparia pitää olla kanttiinista selän takaa ostettavissa ja jos sataa niin voi siirtyä katoksen alle suojaan tai katsella ammuntaa autosta. Niin - tämän valituksen kilpailuista laittoi alulle nk. yleisöä edustava henkilö eikä kilpailija.

Enska toi tuossa esille että tauluammuntakilpailuilla (Taulu-SM ja Sisä-SM) on liiton kalenterissa immuniteetti. Voisin oikeastaan haastaa asiaa ja kysyä miksi vain tauluammuntakilpailuilla - eikö myös maaston ja 3D Suomen Mestaruuskilpailuilla voisi olla sitä, silloinhan tasapainoittaisimme liiton arvostusta kilpailumuotojen välillä. Asiaa pohtiessaan kannattaa vierailla sivulla "Suomalaiset arvokisamitalistit" ja huomioida että edellisestä tauluammunnan Maailman Mestaruusmitalista on nyt juhlavuoden verran aikaa - 20 vuotta. Sirkka Sokka-Matikainen ampui pronssia taljajousella vuonna 2001. Nyt puhutaan 3D-jousiammunnasta josta Suomi on viimeksi saanut MM hopeaa vuonna 2017 Anne Laurilan ampumana taljajousella. Ja jos todellakin vaivautuu avaamaan sivuston huomaa että Suomea ovat muutkin maaston ja 3D:n ampujat ansiokkaasti edustaneet kansainvälisillä tantereilla, samoja ampujia jotka ampuvat myös kenttäammuntaa ja haalivat osaamisellaan mitalit myös näistä ammuntamuodoista.

Nyt kun avattiin myös keskustelu kahtiajakoisuudesta niin lisään oman ehdotuksen tuohon Enskan alustukseen - otetaan kilpailupäiväksi myös sunnuntai. Maaston puolella olemme huomanneet tämän asian jo aikaa sitten, minkä vuoksi olemme ansiokkaasti järjestäneet kilpailuita sekä lauantaille että sunnuntaille ja vieläpä samalle seudulle. Viime viikonloppuna maastossa ammuttiin SJAL maastokilpailu Salossa lauantaina JA FFAA Eläinkuvakilpailu Ekenäsissä sunnuntaina. Tällöin myös pohjoisen ampujat (lue: Kemi/Oulu) näkivät vaivan arvoiseksi matkustaa 800 kilometriä suuntaansa jotta voivat ampua kaksi päivää maastossa. Tauluammunnassakin seurat voisivat tehdä yhteistyötä ja kommunikoida keskenään. Tosin taitaa olla pitkälti niin että tauluammunnassa kilpailijat ovat eriytyneet järjestäjistä ja osa seuran jäsenistöstä ampuu kilpailuita ja osa järjestää kilpailuita.

Minun piti olla ottamatta tähän keskusteluun mutta koska kuten Enska tuossa sanoi, tästä on ollut sen verran paljon polemiikkia että katson joutuvani ottamaan maastolajivastaavana osaa kekusteluun. Enskan avaus on hyvä ja järjestävät seurat voivat sitä miettiä, varsinkin pääkaupunkiseutu loistaa nykyään poissaolollaan kaikkien kilpailumuotojen kilpailuista, vaikka jäsenistöstämme suuri osa on ilmeisesti kehä-III sisäpuolella.

Pahoittelen Enska - tämä purkaus ei liity sinun avaukseesi eikä ehdotukseesi vaan yleiseen ahdistukseen jousiammuntamme tilasta.

PS: Riihimäen 3D-SM kilpaiden päivämäärä on ollut tiedossa jo syksystä 2020 joten ihmettelen suuresti miksi samalle viikonlopulle on edes harkittu toista kilpailua.
raimo pihlajaniemi
Viestit: 641
Liittynyt: 26.03.08 13.24
Paikkakunta: KARIJOKI

Re: Kisat Suomessa

Viesti Kirjoittaja raimo pihlajaniemi »

Hyvä Harri👍👍Loistava kirjoitus!
Mika Rutonen
Viestit: 18
Liittynyt: 07.01.14 20.56
Seura: VJA

Re: Kisat Suomessa

Viesti Kirjoittaja Mika Rutonen »

Moi,

Hiukan kommenteja ja korjauksia Eskan kommentteihin.

"Tämä taas näkyy niin, että esim.iäkkäät ja liikuntarajoitteiset eivät osallistu maastoon ja jos samalle ajankohdalla on mahdollista osallistua kenttäkisaan, niin sinne he haluaisivat mennä kisaamaan"

- Jos halukkaita kisaajia on kenttäkisaan ja maastokisaan, niin kisat voitaisiin ihan hyvin järjestää vaikka samana päivän, kunhan molemmat kilpailut eivät ole SM kilpailuita. Vasinkin IFAA:n puolella iäkkäitä ampujia on paljon kisoissa, joten ei maastossa ikä ole mikään este.

"Yksi seikka on ampujat, jotka ajattelevat karsintatuloksen ampumista tai omien ennätysten/SE-tuloksen parantamista"

- Maastossa ammutaan myös karsintakilpauluja/ tuloksia arvokilpailuja varten, joista suomelle on tullut useita arvonmitalleja 2000 luvulla, toisin kuin kenttäammunnassa.

"Maastossa taas viihtyvät mm. ne ampujat jotka katsovat, että kenttäkisan ammuntamatkat ovat pitkiä ja vaikeita ja jousen paunat ei riitä kenttäkisan matkoillle."

- Maastossa WA:n puolella pisin ampuma matka on 60m. IFAA:n puolella 80 yardia, eli n.73m, eli matkaan on ja paunat riittävät maastopyssyissäkin.

Minä olen ampunut niin kentttäkisoja ja maastokisoja. Pääpaino koko jousiammunnassa on maastossa, mutta tiedän molemmista "lajeista". Maastoampujana olen jopa välillä tehnyt "kiusaa" sileän maanampujille, niin ei se maasto mikään kirosana ole jousiammunnassa. Välillä tuntuu että kenttäväellä on omia ennakkoluuloja maastoa kohtaan, nämähän eivät korjaannu, ellei maastokisoissa käy edes tutustumassa. Tervetuloa tutustumaan maastoammuntaan.
Esa Lehtorinne
Viestit: 419
Liittynyt: 02.08.05 08.44
Seura: RiJo
Paikkakunta: Riihimäki

Re: Kisat Suomessa

Viesti Kirjoittaja Esa Lehtorinne »

Vakiintunut käytäntö sinä aikana, kun minä olen jousiampuillut, on ollut pääpiirteissään, että SJAL kisaa lauantaisin ja FFAA sunnuntaisin. Jako ei ymmärtääkseni ole ollut ehdoton vaan, kuten mainitsin, vakiintunut käytäntö, josta on ollut pokkeuksia varsinkin viime vuosina. SJAL:n kisojen käyminen sunnuntaisin on ihan kannatettavaa, vastaavasti FFAA lauantaisin, kunhan kohteliaasti huomioidaan naapuriliittojen kilpailukalenterit. Mikä estää seuroja myös järjestämästä peräkkäisinä päivinä maasto- ja/tai taulukisaa? Tai eri liittojen kisoja, kuten me RiJo:laiset olemme jo vuosia tehneet hallissa. Talkoopanos yhtä pitkää kisaviikonloppua varten on pienempi kuin kahden eri viikonlopun järjestelyissä noin seura-aktiivien kannalta. Moni kauempana asuva kisaaja myös mielellään yöpyy kisapaikkakunnalla ja ampuu kaksi kisaa sen sijaan, että ajelisi paikalle vain yhtä kisaa varten.
Miika Aulio
Viestit: 3424
Liittynyt: 17.12.04 09.58

Re: Kisat Suomessa

Viesti Kirjoittaja Miika Aulio »

Suomen kesä on sen verran lyhyt, että kisojen sijoittaminen vain toiselle päivälle on tuhlausta. Lauantaita ruvettiin ajamaan jonkun logiikan perusteella kisapäiväksi joskus 2000-luvun alussa, syytä en enää muista. Foorumin hakutoiminnolla voisi löytyä keskustelua aiheesta.

Maastosta ja rata-ammunnasta; ovat lajeina kaksi eri asiaa, ja olisi varmaan järkevää hyväksyä että kaikki eivät välttämättä ole kiinnostuneita molemmista. 3D on rata-ammunnasta kauimpana, siihen ei ole edes kv-luokkia tähtäinjouselle. Joten kisakalenterin sulkeminen 3D-kisojen ajaksi taulukisoilta on nähdäkseni vailla hyviä perusteluja.

Ja koska kyseessä on eri lajit, on niiden keskinäistä tasoa vähän hankala mitata mitalien määrällä. Josko sille on mitään tarvettakaan, ei siitä ainakaan mitään hyötyä ole.
arihelmiö
Viestit: 120
Liittynyt: 13.01.04 10.26

Re: Kisat Suomessa

Viesti Kirjoittaja arihelmiö »

Miksi liiton pitää rajoittaa kilpailujen järjestämistä?
"On havaittu, että silloin kun kaksi kisaa sattuu samalle ajankohdalle. Varsinkin jos kisaformaatti on vallan erillainen ( vrt.maasto vs. kenttäkisa) niin ampujat reagoivat päällekäisyyksiin niin, että maastoon vihkiytyneet sanovat, että kenttäkisa on siirrettävä ja osin päin vastoin"

Kuten tässäkin ketjussa todettu maasto/3D on eri laji kuin tauluammunta. Minusta tuolle SM- kisojen immuniteetille ei ole perusteita eikä myöskään muille samalle päivälle ajoittuvien kilpailujen kieltämiselle. Jos joku ei halua osallistua SM kisoihin, niin liiton mielestä ei samana päivänä voi muuallakaan ampua kilpaa jousella. Jos joku haluaa järjestää kilpailun, niin se sallittakoon. Jos taas kilpailun järjestäjä vaatii toisen kilpailun peruuttamista maksimoidakseen osallistujamäärän/tuoton se on jo kohtuutonta. Ymmärrän, että joissakin seuroissa kilpailun tuotto on tärkeää toiminnan rahoittamista, mutta se ei oikeuta monopoliin.
Avatar
Harri Verho
Viestit: 471
Liittynyt: 17.08.09 22.14
Paikkakunta: Pirkanmaa
Viesti:

Re: Kisat Suomessa

Viesti Kirjoittaja Harri Verho »

Miika Aulio kirjoitti: 21.05.21 11.24Maastosta ja rata-ammunnasta; ovat lajeina kaksi eri asiaa, ja olisi varmaan järkevää hyväksyä että kaikki eivät välttämättä ole kiinnostuneita molemmista. 3D on rata-ammunnasta kauimpana, siihen ei ole edes kv-luokkia tähtäinjouselle. Joten kisakalenterin sulkeminen 3D-kisojen ajaksi taulukisoilta on nähdäkseni vailla hyviä perusteluja.
Mainittakoon että tässä tapauksessa kisan peruuntumisen syy ei ollut 3D-SM kilpailut Riihimäellä vaan se että ko. kilpailuihin ei saatu tuomaria (huom: kenttäkelpoista tuomaria - kaikilla meidän tuomareilla on tuo pätevyys, murto-osalla on maastopätevyys).

Yleisesti ottaen vaatimus tuomarin paikallaolosta jokaisessa kilpailussa on sekä iso haaste että kustannus pienille seuroille. Voisimme osaltamme purkaa turhaa byrokratiaa ja kustannuksia myös tauluammunnassa - jos ampujat osaavat tulkita ryhmässä osumat maastotauluun luulisi saman onnistuvan myös kentällä.
Miika Aulio kirjoitti: 21.05.21 11.24Ja koska kyseessä on eri lajit, on niiden keskinäistä tasoa vähän hankala mitata mitalien määrällä. Josko sille on mitään tarvettakaan, ei siitä ainakaan mitään hyötyä ole.
Tämä on mielenkiintoine avaus keskusteluun.

Kun kerran on kaksi eri lajia niin voidaanko niitä hallinnoida samoin keinoin ja määrittein? Kuuntelin juuri kun olympiavalmentaja kertoi että jousiammunta ei ole fyysinen laji. Kuitenkin energiankulutus on aivan eri luokkaa maninituissa lajeissa, kentällä tasaisella alustalla jopa askelia tulee maltillisesti kun taas maastossa päivässä saattaa muutaman kilometrin kierroksella energiaa palaa monin kerroin enemmän.
Perttu Ronkanen
Viestit: 732
Liittynyt: 05.01.05 16.33

Re: Kisat Suomessa

Viesti Kirjoittaja Perttu Ronkanen »

Harri Verho kirjoitti: 21.05.21 13.33

Kun kerran on kaksi eri lajia niin voidaanko niitä hallinnoida samoin keinoin ja määrittein? Kuuntelin juuri kun olympiavalmentaja kertoi että jousiammunta ei ole fyysinen laji. Kuitenkin energiankulutus on aivan eri luokkaa maninituissa lajeissa, kentällä tasaisella alustalla jopa askelia tulee maltillisesti kun taas maastossa päivässä saattaa muutaman kilometrin kierroksella energiaa palaa monin kerroin enemmän.
Ei maastoammuntakaan ole fyysinen laji, energia kuluu toki tauluammuntaa vähän enemmän mutta sykkeet pysyvät siinäkin matalalla (ylämäessäkin kaukana maksimista) ja kävelyä ei kovin montaa kilometriä tule.

Ammuntataidollisesti maasto on haastavampi, kun ammutaan kulmia ja epätasaiselta alustalta.

Maastoammuntaakaan ei ratkaista fyysisillä ominaisuuksilla. Toki siellä voi väsyä, jos on todella huonossa kunnossa ja unohtaa syödä sekä juoda.

Kilpailujen päällekkäisyys ei ole ongelma, kunhan samalla formaatilla ammuttavia kisoja ei ole liian lähekkäin. Parempi vain,että on valinnanvaraa. Eli lisää kisoja sunnutaille. Ja myös iltakisoja arki-illoille alueilla, joilla seuroja on riittävän lähekkäin.
Miika Aulio
Viestit: 3424
Liittynyt: 17.12.04 09.58

Re: Kisat Suomessa

Viesti Kirjoittaja Miika Aulio »

Harri Verho kirjoitti: 21.05.21 13.33 Kun kerran on kaksi eri lajia niin voidaanko niitä hallinnoida samoin keinoin ja määrittein?
Jos avaat vähän mitä tarkoitat keinoilla ja määritteillä niin osaan kenties vastata?
Harri Verho kirjoitti: 21.05.21 13.33 Kuuntelin juuri kun olympiavalmentaja kertoi että jousiammunta ei ole fyysinen laji.
Tarkoitti oletettavasti sitä, että kestävyysvoiman, maksimivoiman tai hapenottokyvyn kehittämisellä ei ole todennäköisesti juuri korrelaatiota tulosten paranemisen kanssa. Ts kyykkymaksimin parantaminen ei paranna tuloksia, toisin kuin vaikka pikaluistelussa, pyöräilyssä tai vastaavassa lajissa.
Avatar
Pasi Ahjokivi
Viestit: 379
Liittynyt: 23.10.06 14.20
Paikkakunta: Vantaa, Finland
Viesti:

Re: Kisat Suomessa

Viesti Kirjoittaja Pasi Ahjokivi »

Suuri kiitos seuroille jotka jaksavat järjestää Maasto sekä 3D kisoja.

Nythän tilanne on se että kaikkien EM-kisoihin (Maasto / 3D) valittujen pitäisi olla valmiina ampumaan mitaleista viikoilla 35-36.
Meillä viimeiset kisat kyseisissä lajeissa on viikko 26-27. Ja näitä kisoja pitäisi vielä vähentää taulukisojen alta?
Ei ampujat voi olla valmiina ampumaan hyvistä sijoituksista tälläisen tauon jälkeen, noin 2kk.

Se että pääsin asumaan Belgiassa tietyn ajan jossa maastokisoja oli lähes joka viikonloppu kesän ajan, auttoi siihen että
kisarutiini oli ihan eri luokkaa kuin vuodet sen jälkeen suomessa. Kyllä se kisarutiini on ihan eri luokka kun on päässyt
oikesti kisaamaan paljon ennen vuoden tärkeää kisa tapahtumaan.

Itselläni pääpainohan on ollut maastossa/3D, koska vaistoammunta ei ole ollut taulukisoissa vaihtoehto (muuttunee näinä vuosina).
Mutta haluan käydä molempia kisoja, koska ne tasapainottavat toisiaan. Toivottavasti kaikki ajattelevat niin (tiedän ettei, mutta kyllä ne auttavat toisiaan).

Kiitos henkilöille jotka ovat harkinneet pitävänsä kisoja (vaikka epävirallisia) tuona kahden kuukauden aikana, jolloin pitäisi olla täydessä iskussa
Em-kisoihin.

-Pasi-
Vastaa Viestiin