Maasto SM/SM-viikko

Kilpailutiedotteet Suomessa järjestettävistä kilpailuista: kilpailukutsut, taulujärjestykset, majoitusvaihtoehdot.
Avoin foorumi, vain rekisteröityneet voivat kirjoittaa.

Valvoja: postmaster

Ensio Lehto
Viestit: 281
Liittynyt: 08.07.08 21.40
Paikkakunta: Iitti

Maasto SM/SM-viikko

Viesti Kirjoittaja Ensio Lehto »

Moi.
Kerron tässä kirjoituksessa niitä seikkoja ja eri vaiheita mitkä ovat johtaneet Maasto SM-kisan/SM-viikon tämän hetkiseen tilanteeseen.
Selvityksestä tulee pitkä, mutta koittakaa jaksaa lukea.

Kun SM-viikon paikkakunta on saatu valittua, niin lajiliitoille lähtee kysely halukkuudesta osallistua ko.tapahtumaan. Lajiliitot määrittelevät itse millä formaatilla oma laji tuodaan esille ja niin kuin tiedämme, paras näkyvyys saadaan TV:n lähetyksillä. Yleisradiolla on tähän tapahtuman yksinoikeus.
Paikkakunta joka tapahtuman saa järjestettäväkseen, (joka käytännössä on jokin kaupunki), antaan suorituspaikat veloituksetta lajien käyttöön
Tämän jälkeen SM-viikon tuottaja laatii esisuunnitelman suorituspaikoista, jonka esittelee eri lajiliitoille. Näissä suorituspaikoissa keskeisenä asiana on, että mahdollisimman monta lajia sopisi lähelle toisiaan. Jousiammunnan osalta tämä esisuunnitelma tuotti paikaksi Salon Vuohensaaren. Jossa muita lajeja jousiammunnan lisäksi olisi, ratsastus,frisbeegolf,melonta.
Jostain syystä näistä lajeista frisbeegolf ja melonta siirtyivät muualle. Tämä aiheutti sen, että oli etsittävä toinen paikka. Paikaksi valikoitui Halikon puolella oleva Wiurilan Kartanon alue. Ja siellä sijaitseva Wiurila Golf.
Wiurila Golfissa pidettiin 1.9. 2021 kokoontuminen, johon jousiampujista osallistuivat toiminnanjohtaja J.Rüster ja järjestävän seuran S. Leivonen.

Vähän ajan kuluttua Ylen tuottaja pyysi Wiurilaan myös minua kertomaan maasto finaaleihin liittyvistä seikoista ja tarpeista. Tämä tapahtui lokakuun 6. päivä 2021. Ennen tätä Yle:n palaveria keskustelin golfin toiminnanjohtajan kanssa yhteistyöstä, mikäli jousiammuntafinaalit päätettäisiin toteuttaa heidän upealla kenttäalueellaan. Pidimme samalla Ylen palaverin suunnitellusti ja tässä yhteydessä minulle kerrottiin että ainut kanssamme jäljellä oleva laji Vikellys (ratsastus) on perunut osallistumisensa koko SM-viikolle. Näin olimmekin yksin kyseisellä paikalla. Tällöin Ylen tuottaja mainitsi, että jos te haluatte järjestää finaalit kyseisellä alueella, niin yle ei pysty toteuttamaan monikameratuotantoa. Pienimuotoisena kylläkin.
Samassa yhteydessä myös golf-yhtiön toiminnanjohtaja sanoi, että keskellä parhainta pelikautta yhtiö ei voi laittaa kenttää kiinni jousiammunnan takia. Toki hintalapun ollessa kyllin suuri, sekin olisi varmaan ollut mahdollista.

Seuraava rypistys oli sitten 26.10.21 Taitotalossa Helsingissä. Siellä pidettiin SM-viikon seuraava palaveri, jossa etsimme seuraavaa mahdollista suorituspaikkaa Salon kaupungin S.Nikkasen kanssa. Tämä osoittautui maastojousimmunta finaaleiden osalta mahdottomaksi. Koska Salon urheilupuisto alue oli jo muiden lajien käytössä. Ja turvallista paikka meille ei olisi löydettävissä.

Seuraavaksi Ascellan Sanna kartoitti vaihtoehtoisia paikkoja finaaleille. Paikka löytyi Maalun alueelta, mutta siitäkään ei lohtua tullut koska olimme edelleen yksin ko. alueella.

Mitään yksittäistä syytä tähän vallitsevaan tilanteeseen ei ole. Vaan kaikki konkretisoituu siihen, että olemme lajina yksin jollakin alueella ja näin ollen Ylellä ei ole mahdollisuutta toteuttaa monikameratuotantoa.
SM-viikko on Ylen suurin tuotanto vuosittain ja heillä ei ole kalustoa eikä liioin henkilökuntaa toteuttamaan yksittäistä tuotantoa, samalla kun kaikki resurssit on jo käytössä muualla SM-viikon tapahtumissa.

Viitenä aiempana SM-viikon kertana tuottaja on maininnut jo ensimmäisessä palaverissa, että YLE ei lupaa automaattisesti yhdellekään lajille tv-näkyvyyttä.
Nyt se sitten sattui meidän kohdalle. Aiempina vuosina se on saattanut sattua jollekin muulle.

No jotain lohtua kuitenkin: Yle saapuu paikalle Ascellan maastoradalle ja toteuttaa tuotannnon pienimuotoisena toimittajan ja kuvaajan toimesta.
Siellä kuvataan ja tehdään henkilöhaastatteluja niistä ampujista, joita heille vinkataan.

ps.Yritin saada viimeviikolla Yleä tekemään koostetta muutamasta jousiampujasta. Mutta heillä on ne asiat jo päätetty ja budjetit eivät annan tähän mahdollisuutta.

Vastaavien sattumusten varallle liittohallitus käy keskustelua, että miten on viisainta toimia ja tekee tarvittavat korjaavat liikkeet.

Enska
Mikko Juutilainen
Viestit: 298
Liittynyt: 04.12.08 21.15
Paikkakunta: Helsinki

Re: Maasto SM/SM-viikko

Viesti Kirjoittaja Mikko Juutilainen »

Harmin paikka, jos jatkossa pysyisimme SM-viikot taulukisoissa niin tv:seen pääsy on varmasti taattu.
Juuso Huhtala
Viestit: 1075
Liittynyt: 03.01.05 20.07
Paikkakunta: Kaarina

Re: Maasto SM/SM-viikko

Viesti Kirjoittaja Juuso Huhtala »

Oliko nyt katseltu paikkaa vain TV-finaaleille? Vai myös semifinaaleille samalla alueella? Eli onko tarve löytää paikka 4:lle vai 8:lle rastille?

Suomessa on järjestetty (epävirallinen) maastokisa kerran sisätiloissa, olisiko jonkun muun lajin suorituspaikan lähettyvillä sopivaa sisätilaa 4 rastin radalle (tai 2 ulkona + 2 sisällä)? Urheilupuistossa näyttää ainakin olevan jäähalli. 8)
Keskinkertaisena olet yhtä lähellä huippuja kuin vasta-alkajia.
Perttu Ronkanen
Viestit: 746
Liittynyt: 05.01.05 16.33

Re: Maasto SM/SM-viikko

Viesti Kirjoittaja Perttu Ronkanen »

Kroatian maasto-EM:ssä 2007 semit ja mitaliottelut ammuttiin puistossa kaupungin keskustassa. Kaikki rastit ammuttiin kohti puiston keskustaa ja ammunta tapahtui kaikilla rasteilla samaan aikaan, tuomareilla oli radiopuhelin yhteys jota kautta aloituslupa tuli. Varsinkin neljä rastia voisi saada aikaan tuolla systeemillä pienellekkin alueelle, joko noin tai sitten niin että ammuntasuunta on kaikilla sama ja rastit ovat vierekkäin
Viimeksi muokannut Perttu Ronkanen, 09.05.22 15.13. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tuomo Laakso
Viestit: 131
Liittynyt: 01.12.14 09.30
Seura: Riihi-Jouset

Re: Maasto SM/SM-viikko

Viesti Kirjoittaja Tuomo Laakso »

Kiitokset Enskalle hienosti kirjoitetusta tilannekatsauksesta.

Kiinnostusta kyllä varmasti olisi, kansallisellekin tasolle, kunhan vaan saataisiin mahdollisuus. Laji on näyttävä ja hyvin seurattava. En todellakaan haluaisi luopua yrittämisestä tuoda maastolajeja näkyville vain siksi, että ekalla ei onnistunut.

Ehkä seuraaviin kesän SM-viikon tapahtumiin olisi hyvä tuo esiin tuota lajin kiinnostavuutta ja näyttävyyttä ja sopia järjestävän kunnan/kaupungin sekä ELYn kanssa "marssijärjestyksestä" niin, että tuotanto olisi painotettu jousiammunnan ympärille ja muut lajit siihen ympäristöön. Perusteluna tälle se, että jousiammunnan turvallisuus vaatii enempi kuin muut lajit yleensä, joten olisi hyvä varmistaa asiat turvallisuus edellä ja tuoda ympäristöön muita lajeja soveltuvasti. Esimerkkinä Frisbeegolf ja jousiammunta sopivat samalle alueelle, joskaan eivät yhtäaikaisesti eivätkä toisaalta haittaa toistensa toteutusta radan valmisteluna tai esivalmisteluna.
Vastaa Viestiin